IZLOŽBA STOLICA STUDENATA PRVE GODINE

Datum održavanja izložbe: 20.04.2013.

Vrijeme: od 10:00h do 20:00h

Lokacija: TRG REPUBLIKE, Podgorica

Povodom obilježavanja Mjeseca Planete Zemlje April 2013 Arhitektonski fakultet se priključio projektu podizanja ekološke svijesti "Spojimo niti" , koji je finansiran od strane Evropske Unije, a čiji je korisnik Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Naš fakultet je u saradnji sa pomenutim Ministarstvom i Glavnim gradom, organizovao ovu izlozbu sa idejom ostvarivanja zajedničkog cilja- podizanja ekološke svijesti građana.
 Ovo je izložba se radi u okviru dva projekta čiji je korisnik Ministarstvo održivog razvoja i turizma "Podizanje ekološke svijesti građana" i "Priprema i implementacija državnog i lokalnih planova upravljanja otpadom".

Studenti prve godine Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, kao finalni proizvod prvog semestra na predmetu Arhitektonska analiza I, imali su zadatak da dizajniraju i naprave stolicu u prirodnoj veličini. Zadatak je predstavljao relativno samostalan dizajnerski jednosemestralni poduhvat studenta, uz rad u studiju i konsultacije sa predmetnim asistentima. U dijelu izrade stolice inicijalno je forsirano / (insistirano na) korišćenje recikliranih materijala, pod imperativom održivosti, očuvanja resursa kao i u skladu sa aktuelnim tokovima na svjetskoj sceni. Proces rada obuhvatao je razvoj ideje kroz crteže i skice, zatim razrešenje konstruktivnih detalja i spojeva, izbora materijala, i na kraju modelovanja. Stolice su rađene od različitih materijala: drvo, karton, staklo, kanap, žica, guma kao i od recikliranih predmeta koje su studenti transformisali iz prvobitnih funkcija u veoma duhovita i inovativna rješenja stolica. Radni tim koji je tokom semestra radio na ovom specifičnom zadatku čine: Profesor: Doc.dr Dragan Komatina i saradnici u nastavi: Mr Marija Bojović, Msc Ema Alihodžić,  Ivana Babić, Irena Rajković, MA Tatjana Burzanović, Vukašin Marković,  Vladimir Bojković, Marko Stjepčević. Na ovoj izložbi biće predstavljeno šezdesetak unikatnih modela stolica.